Jeśli zauważysz u siebie małe ruchliwe robaczki w mące to od razu ją wyzuć do kosza jak najdalej mieszkania (zsyp, puszka na podwórku) to małe ustrojstwo bardzo szybko się rozmnaża.
Aby uniknąć moli spożywczych we własnej kuchni zastosuj się po poniższych porad:
- kupując mąkę sprawdzaj czy na tytce na zagięciach nic nie widać. Ja zawsze otwieram tytkę, po moich ostatnich przeżyciach. Najczęściej produkty z molami są w marketach.
- jeśli zauważysz mole w jednych z produktów automatycznie wyrzuć wszystko co się stykało z tym produktem. Mole mogą być nawet w zagięciach tekturowych opakowań.
- umyj szafki, szuflady octem
- mole spożywcze nie cierpią zapachu liści laurowych, gałki muszkatałowej, ziela angielskiego. Zawsze można po kilka ziarenek, listków wyłożyć w szafkach, szufladach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz